Nestali bez traga
0

Trgovci drogom uništili nedavno otkriveno pleme?

Sarajevo-x.com
Nedavno otkriveno pleme u šumama Amazona nestalo je nakon što su peruanski trgovci drogom uništili stražarske kuće koje su brazilske vlasti postavile, kako javnost ne bi komunicirala s njima i uništavala njihovu kulturu i tradiciju.

Brazilska agencija za odnose s domorodačkim stanovništvom FUNAI objavila je da od ponedjeljka ne mogu ući u trag plemenu.

"Mislimo da su Peruanci protjerali pleme. Imamo i dokaz, a zabrinuti smo više nego ikada do sad", kazao je Carlos Travassos, šef FUNAI-ja.

Organizacija Survival International je izvijestila da se pleme nalazilo na zemlji blizu rijeke Envira, koju peruanski krijumčari drogom koriste kako bi došli do Brazila.

Prijavljeno je da su u šumi primijećeni teško naoružani muškarci, a iz Survival Internationala su izvijestili da su pronašli ruksak trgovca drogom u kojem je bila slomljena indijanska strelica.

"Ovo su veoma uznemirujuće vijesti. Nije poznato koliko su plemena u prošlosti uništili trgovci drogom, ali se treba učiniti sve da se to zaustavi i nikad više ne ponovi", navedeno je u saopćenju Survival Internationala, prenio je CNN.

Podsjetimo, u februaru ove godine britanski mediji objavili su fotografije jednog od posljednjih plemena s kojima moderna civilizacija do tada nije ostvarila kontakt.

Pleme, koje je živjelo na zaštićenom području Javari doline u blizini brazilsko-peruanske granice, otkriveno je pomoću satelitskih snimaka.