Svijet
0

"Trgovac smrću" izjasnio se nevinim pred tajlandskim sudom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski biznismen optužen da je prodavao oružje talibanima i svim stranama u krvavim sukobima širom Afrike izjavio je da je nevin i da želi biti oslobođen iz zatvora u Tajlandu uz kauciju, saopćio je njegov advokat u ponedjeljak.

Viktor Bout (41), nazvan "trgovac smrću" uhapšen je u četvrtak u Tajlandu u iznenadnoj operaciji pod američkim vodstvom. On je optužen za pokušaje krijumčarenja projektila i raketnih lansera pobunjenicima u Kolumbiji.

"Moj klijent ponovo negira sve optužbe i tvrdi da nije učinio ništa krivo", izjavio je njegov advokat Lak Nitiwatanavichan za Associated Press.

Advoklat planira podnijeti zahtjev za puštanje uz kauciju, "što je ranije moguće", tvrdeći kako čeka na dokumente da stignu iz Moskve. Sjedinjene Države traže Boutovo izručenje, ali se on drži u Tajlandu gdje zvaničnici istražuju da li je koristio njihovu zemlju kao bazu za pregovore o prodaji oružja teroristima.

Osumnjičeni može biti držan u pritvoru do 84 dana u Tajlandu bez zvaničnog podizanja optužnice. Ako bude osuđen, Bout bi mogao biti dibiti 10 godina zatvora po tajlandskoj optužbi, a 15 po američkoj.

Američki i UN-ovi zvaničnici dugo su označavali Bouta kao trgovca oružjem čija navodna lista klijenata uključuje bivšeg liberijskog diktatora Charlesa Taylora, libijskog vođu Moammara Gadhafija, pokojnog zairskog diktatrora Mobutu Sesse Seka, zemlje sada poznate pod imenom Kongo, te objema stranama u građanskom rtatu u Angoli.

Bout je navodno snabdijevao oružjem zaraćene strane u Afganistanu prije pada talibanskog režima 2001.

U nsmjeri da ga zarobe, prerušeni američki agenti Administracije za borbu protiv droga predstavili su se kao pobunjenici iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, ili FARC-a, koji pokušavaju nabaviti oružje vrijedno milione dolara.

Bivši oficir sovjetskog zrakoplovstva Bout je navodno izgradio svoje kontakte u postosovjetskoj vojnoj industriji u biznis prodaje oružja borcima u oružanim sukobima širom svijeta. Vjeruje se da je on bio model za lik trgovca oružjem koga je glumio Nicolas Cage u filmu iz 2005. "Lord of War."

Tajlandske zatvorske vlasti tvrde da ga drže pod specijalnim mjerama sigurnosti u bankoškom zatvoru Klongprem.

"On je bio vojnik koji zna kako da koristi oružje i zna kako da se bori. Naredio sam posebne mjere. Dobro obučeni ljudi nadzirat će ga neprestano", izjavio je Wanchai Rutchanawong, generalni direktor Tajlandskog zatvorskog odjela.

Bakonoški krivični sud naredio je početni 12-dnevni pritvor za Bouta, koji se može produžiti na maksimalna 84 dana bez zvaničnog podizanja optužnice.