Independent
0

"Trenutak istine" – britansko angažiranje u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Londonski listovi u četvrtak opširno izvještavaju o britanskoj zaostavštini u Iraku povodom najave premijera Gordona Browna da će Britanija iduće godine povući svoje trupe iz te zemlje.

U članku preko cijele naslovnice pod naslovom "Trenutak istine" dnevnik The Independent piše da među britanskim političarima, bez obzira na stranačku opredijeljenost, jača pritisak da se provede nezavisna istraga o uzrocima, vođenju i troškovima rata u Iraku.

Očekuje se da će premijer Brown, koji se vraća kući iz Iraka, gdje je najavio da će britanski vojnici biti povučeni do jula iduće godina, odobriti da ta dugo odgađana istraga počne na ljeto, ali će njeni rezultati biti objavljeni tek nakon narednih parlamentarnih izbora koji se moraju održati najkasnije do juna 2010.

Rat u Iraku je najgorče i najspornije vojno angažiranje u skorijoj historiji, a britansko sudjelovanje u okupaciji te zemlje nije dalo gotovo nikakve rezultate, ocjenjuje Independent.

I The Times napominje da britanski vojnici nisu ostvarili sve obećane ciljeve, ali to objašnjava nedovoljnom podrškom iz Londona.

Vojsci se zato može oprostiti izvjesna doza gorčine zbog načina na koji se okončava ova misija koja je, primjećuje list, trajala duže od Drugoga svjetskog rata a porezne obveznike je koštala više od pet milijardi funti.

Kada posljednji britanski vojnici napuste svoje baze u Basri, za sobom će ostaviti rat koji je izazvao teške posljedice i Britanije na Bliskom istoku i angloameričkim odnosima, piše Times.