Svijet
0

Trendovi globalne populacije

FENA
Broj svjetskog stanovništva ove godine je dostigao šest milijardi i 600 miliona. Do 2025. godine, stručnjaci procjenjuju da će na planeti živjeti gotovo osam milijardi ljudi, od toga 99 posto novih stanovnika bit će oni iz zemalja u razvoju.

Tri miliona migranata seli se iz siromašnih u bogate zemlje svake godine, a sve više to su susjedne zemlje. Te statistike proizlaze iz godišnje demografske slike koju je prikupio Ured za stanovništvo sa sjedištem u Washingtonu.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će u Evropi do 2050. broj stanovnika sa sadašnjih 750 miliona pasti za 75 miliona, a Japan, u kojem živi 128 miliona, izgubit će 16 miliona stanovnika.

Demograf u Uredu za stanovništvo i autor istraživanja, Cark Haub, izjavio je da smanjenje broja stanovnika predstavlja prijetnju ekonomskom zdravlju. "Broj mladih ljudi u brojnim evropskim zemljama upola je manji nego u doba njihovih roditelja. Danas korporacije, zdravstveni sistemi upozoravaju da ne mogu pronaći radnike. Ti radnici moraju doći od nekud i oni će ih morati potražiti u inozemstvu."

Podaci Ureda za stanovništvo pokazuju također da je raširenost HIV-a i AIDS-a manja od prijašnjih procjena, ali je katastrofalno visoka u nekim zemljama subsaharske Afrike. Razočaravajući su i podaci o sanitacijskim uvjetima i sigurnoj pitkoj vodi.

To je jedan od nekoliko novih ekoloških indikatora u ovogodišnjem istraživanju.

U ruralnim područjima zemalja u razvitku i nekim dijelovima Afrike i Azije ne dolazi do većeg ubrzavanja pristupa stanovništva sanitarnim čvorovima. Tu se nešto mora promijeniti. Drugo pitanje je postotak zaštićene zemlje, odnosno životinjskog i biljnog svijeta.

Autor izvještaja Carl Haub kaže da je taj dio izvještaja jednostavno prikazan kako bi se javnost i političari što očitije upoznali s problemima.

"Brojevi su tu i pitanje je hoće li političari nešto učiniti. Vjerujem da je dio problema u tome da se prave projekcije daleko u budućnost.

Političari, pak, vjerovatno ne brinu o stvarima koje će se događati nakon isteka njihovog mandata.".

Haub kaže da je to nešto što će političari morati promijeniti.