Svijet
0

Trećina stanovnika gradova EU-a izložena veoma zagađenom zraku

FENA
Gotovo trećina stanovnika evropskih gradova je izložena zagađenosti zraka iznad granice koju dozvoljavaju propisi EU-a, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske agencije za zaštitu čovjekove okoline (EEA).

Ukoliko se koristi limit Ujedinjenih nacija, taj broj je trostruko veći, prenosi AFP.

Tokom 2010. godine, 21 posto stanovnika evropskih gradova je disalo zrak sa koncentracijama takozvanih finih čestica PM10 iznad dnevne granice koju dozvoljava EU.

PM10 su čestice prečnika 10 mikrometara ili 10 milionitih dijelova metra.

Međutim, još su opasnije čestice PM 2,5 koje su četiri puta manje i koje mogu da uđu duboko u pluća čak i putem krvotoka.

Oko 30 posto stanovnika gradova je izloženo koncentraciji PM 2,5 iznad nivoa dozvoljenog u EU, navela je EAA.

"U mnogim zemljama koncentracija štetnih materija je još iznad legalnog i preporučenog nivoa", rekla je izvršna direktorica EEA-e Jacqueline McGlade, dodajući da zagađenje u najteže pogođenim gradovima i područjima smanjuje očekivanu životnu dob za dvije godine.

Mjereno aršinom Svjetske zdravstvene organizacije, situacija je još gora. Pretjeranim koncentracijama PM10 je izloženo 81 posto stanovnika gradova a previsokoj koncentraciji čestica PM2,5 je izloženo 95 posto.

Ove čestice se uglavnom nalaze u ispušnim gasovima u gradovima, a najviši nivo je zabilježen u industrijaliziranim zonama centralne i istočne Evrope.

Dobra vijest je, kako se navodi u izvještaju, da je emisija "primarnih" čestica PM10 i PM2,5 koje se oslobađaju direktno a ne indirektno u zrak opala za 15 posto između 2001. i 2010. godine, prenio je Tanjug.

"EU je smanjila emisiju mnogih zagađivača tokom proteklih deset godina, ali možemo učiniti više, rekla je McGlade.