The Times
0

Treći predsjednik Olivera Stonea

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Londonski The Times u petak posvećuje pažnju američkom predsjedniku u izvještaju o evropskoj premijeri filma "W" Olivera Stonea prikazanoga u četvrtak na filmskom festivalu u Londonu.

Objašnjavajući zbog čega je poslije filmova "JFK" i "Nixon" pažnju i po treći put odlučio posvetiti jednome američkom predsjedniku, Stone je Timesu izjavio da je George W. Bush čovjek koji je zauvijek promijenio Ameriku i o kome će biti govora i kroz pola stoljeća.

Najavljujući ovaj projekt prije godinu dana, Oliver Stone je navukao neprijateljstvo republikanaca, ali su kritičari na kraju bili iznenađeni time koliko je filmska priča uravnotežena, piše ovaj list.

"Nismo ga željeli gaziti, odlučili smo se za sažaljenje, zbog čega su me optužili da ga nisam dovoljno kritizirao. U filmu nema zlobe, jer George W. Bush dovoljno govori sam za sebe", kaže Stone.

Osim reditelja, Times hvali glumačku ekipu filma, tumača glavne uloge Jamesa Brolina, kao i Richarda Dreyffusa, čija je, kako navodi, interpretacija nevjerovatno beskrupuloznog potpredsjednika Dicka Cheneyja dostojna grotesknih likova Stanleya Cubricka.

Lakoća s kojom Dreyffusov Cheney protura političke odluke o mučenju osumnjičenih za terorizam, dok se odsutni George u Ovalnoj sobi davi u ogromnom čizburgeru i prženim krompirićima, vrhunska je umjetnost komedije, piše Times.