Teheran
0

Treće masovno suđenje iranskim disidentima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Treće suđenje grupi iranskih političkih disidenata, koje optužnica tereti da su imali ulogu u nemirima nakon spornih predsjedničkih izbora u zemlji održanih u junu, počelo je u nedjelju ujutro u Teheranu, javila je službena novinska agencija IRNA.

Pred teheranskim revolucionarnim sudom našlo se 25 disidenata čiji identitet nije otkriven.

Iran je dosad održao dva masovna suđenja za više od 100 disidenata, među kojima je i nekoliko bivših dužnosnika, a koji su optuženi za raspirivanje revolucije protiv islamskog sustava u zemlji nakon spornih predsjedničkih izbora održanih 12. juna. Na tim je izborima za predsjednika ponovno izabran Mahmud Ahmadinedžad.

Poraženi umjereni predsjednički kandidati Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi optužili su vlasti za namještanje izbornih rezultata, a deseci hiljada njihovih pristalica izašli su u znak protesta na ulice u Teheranu i drugim velikim gradovima.

Prema službenim podacima, oko 110 disidenata ostalo je u zatvoru, dok opozicija tvrdi da je njihov broj dvostruko veći, nakon protesta zbog navodne izborne prijevare.

Tokom uličnih protesta uhapšeno je više od 4.000 demonstranata. Predsjednički izbori u junu donijeli su Iranu najveću unutarnju krizu od islamske revolucije 1979. i pokazali sve dublje podjele u vladajućoj eliti.