Svijet
0

Treća skupina preuzela odgovornost za napad u Sharm el-Sheiku

NINA
Još jedna, treća po redu, i dosad nepoznata islamistička skupina "Tavhid i džihad u Egiptu" preuzela je danas odgovornost za terorističke napade u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheik, u kojima je život izgubilo najmanje 80 ljudi.

Tvrdnja te skupine mogla bi biti vjerodostojna jer je objavljena na web stranici koju često koristi Al-Qaida, ali nije moguće utvrditi autentičnost tog nedatiranog saopštenja. Prethodno su dvije skupine preuzele odgovornost za napade u Sharm el-Sheiku – jedna koja tvrdi da je povezana s Al-Qaidom i druga koja sebe naziva "Mudžahedini Egipta".

Skupina "Tavhid i džihad u Egiptu" je saopštila da je odgovorna i za bombaške napade u egipatskom ljetovalištu Taba prošlog oktobra, kada su poginule 34 osobe. U saopštenju je navedeno da je oba napada izvela "kao znak pokoravanja vođama džihada (svetog rata) Al-Qaide, šeiku Osami bin Ladenu i šeiku Aimanu al Zawahriju" i kao osvetu zbog "potlačene braće u Iraku i Afganistanu". Ime ove skupine isto je kao i bivši naziv Al-Qaidine organizacije u Iraku predvođene Jordancem Abu Musabom el Zarkavijem.

U saopštenju su upozoreni muslimani koji se miješaju s kršćanima i židovima da će i oni biti mete napada.