Svijet
0

Trebamo li se bojati za američku ekonomiju?

Sarajevo-x.com
Koliko je zdrava američka ekonomija, koju ekonomisti smatraji pokretačem globalnog ekonomskog rasta? Smatra se da ako bi ona pala, povukla bi čitav svijet za sobom. Sve su oči uprte u potrošače. Ako se kaže da je američka industrija ovisna o naftnim resursima, onda bi se moglo reći da američku ekonomiju pokreću američki potrošači. No da li im i taj "resurs presušuje"?!

Američka ekonomija je opasno povezana sa svojim finansijski razvučenim potrošačima. Ured za ekonomske analize objavio je izvještaj u kojem stoji da se rast potrošnje u junu povećao za samo 0,1%, što je alarmantno za jednu zemlju baziranu na potrošačkoj ekonomiji.

Razloga za to može biti više. Situacija sa zaposlenjima je loša, poslova je sve manje, a inflacija diže cijenu nafti, žitaricama, mlijeku i svim ostalim proizvodima koje prosječni Amerikanac svakodnevno troši.

Pa, u kakvom je stanju američka ekonomija. Možda kao tuberkulozni pacijent rumenih obraza, ali trulih pluća? Ili je možda samo prehlađena. Teško je za reći. Kada god se učini da neki indikatori pokazuju da se stanje popravlja, drugi pokazuju da je sve gore. Svi prognoziraju svašta, ali u posljednje vrijeme situacija je sve lošija. Ipak i prognoze su kao i indikatori. Dok su jedni istinski zabrinuto gledaju u budućnost, istraživanje javnog potrošačkog mnijenja je pozitivno.

Kako god, ekonomski stručnjaci nisu zabrinuti šta će se desiti sa ostatkom svijeta ako se američka ekonomska mašinerija raspadne. Svi se na kraju oporave. Tako je bilo i sa Japanom i Njemačkom, piše The Economist.