The Independent
0

Treba li papa posjetiti Britaniju?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uz naslov "Oblaci nad Vatikanom", The Independent prenosi u petak najnovija u već dugom nizu saznanja o zlostavljanju djece od strane katoličkih svećenika, prema kojima je Sveta Stolica s takvim slučajevima bila upoznata još 1963. godine.

List u uredničkom komentaru pita da li bi u takvim okolnostima papa Benedikt XVI trebalo da preispita svoju odluku o dolasku u posjetu Britaniji u septembru.

Rimokatolička crkva, sa svojih više od milijardu vjernika, jedna je od najvećih globalnih organizacija na svijetu, piše Independent. Papina službena posjeta i njegovi susreti s kraljicom i premijerom svakako su važni i niko ne bi trebalo da kaže kako on ovdje nije dobrodošao.

Ali upravo zbog tako velikog značaja posjete, papa bi trebalo ponovno da je razmotri, nastavlja Independent, dodajući kako je najnoviji skandal nesumnjivo prouzrokovao najveću krizu s kojom je Rimokatolička crkva suočena u ovom stoljeću.

Po povratku s ljetnog odmora, papa zato treba biti u Rimu, gdje će se vidljivo posvetiti svojim dužnostima i neuspjesima u obavljanju uloge pastira svoje crkve.

Ukoliko ovdje dođe, zaključuje londonski dnevnik, pokajnički bi trebalo da nastavi i put Njemačke i Irske, a potom Sjedinjenih Država i Meksika, zemalja iz kojih litanija o zlostavljanju djece od strane svećenika danima ne prestaje.