William Hague
0

"Treba intenzivirati vojne akcije protiv Gaddafija"

FENA
William Hague
William Hague
Vojne akcije protiv libijskog čelnika Moammara Gaddafija treba intezivirati, izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova William Hague i dodao da koalicijske zemlje razmišljaju i tome kako da pojačaju i ekonomski pritisak na libijskog lidera.

"Tempo vojne akcije treba nastaviti tako da bude pojačan, kakav je bio posljednjih dana", rekao je Hague novinarima u Rimu, gdje se održava sastanak Kontakt grupe za Libiju.

On je, međutim, rekao da u okviru akcije ne bi trebalo naoružavati pobunjenike, prenosi Reuters.

"Složli smo se da razmotrimo kako da pojačamo ekonomski pritisak na Gaddafijev režim da bismo ga spriiječili da izvozi sirovu naftu ili uvozi prerađene proizvode", rekao je Hague poslije sastanka.

Tlijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je da je turski ministar šef diplomatije Ahmet Davutoglu pozvao na prekid neprijateljstava u Libiji u roku od sedam dana.

Frattini je rekao da su i Ujedinjene nacije (UN) istakle kako je cilj uspostavljanje prekida vatre što je prije moguće i da je Davutoglu govorio o veoma ambicioznom cilju.

Frattini je također rekao da će naredni međunarodni sastanak o Libiji biti održan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da će specijalni fond za pružanje pomoći libijskim pobunjenicima početi da funkcioniše u roku od nekoliko sedmica i dodao da Pariz procjenjuje koliko će moći da mu doprinese.

On je rekao da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi libijska sredstva u inostranstvu mogla da se koriste uprkos pravim ograničenjima uvedenim libijskom vođi Moammaru Gaddafiju.

Govoreći u Rimu, Juppe je rakao da bi na narednom međunarodnom forumu takozvanih "Prijatelja Libije" trebalo da učestvuje i Rusija i druge zemlje.