Grčki premijer Papandreu
0

"Tražimo mogućnost finansiranja po normalnim kamatama"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki premijer Georgi Papandreu izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja ne traži finansijsku pomoć koju bi plaćali njemački, francuski ili talijanski porezni obveznici nego političku podršku kako bi mogla finansirati svoje dugove kreditima po prihvatljivim kamatama.

"Ne tražimo novac od njemačkih, francuskih, talijanskih ili drugih poreznih obveznika. Ono što nam treba jest snažna politička podrška kako bismo proveli nužne reforme i kako bismo uzimati kredite po normalnim kamatama kao i druge zemlje u eurozoni", rekao je Papandreu pred zastupnicima Evropskog parlamenta.

Grčki premijer je istaknuo da će čelnici EU-a na svom samitu sljedeće sedmice prihvatiti dogovor o instrumentu finansijske pomoći, kazavši da bi u suprotnom mogao zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ako izostane potrebna podrška Evropske unije.

Zemlje članice eurozone protiv su toga da jedna od njih kada se nađe u poteškoćama traži pomoć od MMF-a jer to ugrožava vjerodostojnost svih zemalja koje dijele zajedničku valutu da mogu same riješavati svoje probleme.

"Nadam se da neće biti potrebe da se obraćamo MMF-u", rekao je Papandreu.

On je odbacio zamisli da se ugradi mogućnost izbacivanja iz eurozone onih zemalja koje više puta krše budžetsku disciplinu.

"Sama kazna ne bila dobro rješenje. Kazniti i isključiti jednu zemlju ne bi bilo poraz samo za isključenu zemlju nego i za evropsku monetarnu uniju u cjelini", rekao je Papandreu.