Hillary Clinton
0

"Tražim sankcije za KS Srbije zbog Kovačevića"

FENA
Američka senatorica Hillary Clinton zatražila je od tvrtki koje sponzoriraju Košarkaški savez Srbije da prekinu njegovo financiranje dok Miladin Kovačević optužen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sveučilišnom kolegi u SAD-u igra košarku u Srbiji, objavili su u petak beogradski elektronički mediji, a list Politika na naslovnici.

U informacijama se kaže kako je Clinton precizirala da se to odnosi na firme AND 1 (američki proizvođač tenisica i druge košarkaške opreme), tursku pivovaru "Efes", "Hemofarm" iz Vršca i talijansku tvrtku Basicnet SPA (vlasnik marke "Kappa"), čija su sjedišta u Sjedinjenim Državama ili tu obavljaju poslove.

"Ove tvrtke ne bi trebale podržavati Košarkaški savez Srbije dok se Kovačević ne izbaci s košarkaškog terena, kako bi se žurno suočio s pravdom", navode mediji priopćenje senatorice iz New Yorka koja se osobno angažirala u pritisku na vlasti u Beogradu da izruče optuženog.

Članovi američkog Kongresa iz države New York, među kojima je i Clinton, prijetili su i da će zaustaviti financijsku pomoć SAD-a Srbiji ako Kovačević ne bude izručen američkim vlastima.

Miladin Kovačević (21), koji se školovao u SAD-u, početkom svibnja u tučnjavi je teško ozlijedio svog američkog kolegu Bryana Steinhauera u jednom baru sveučilišta u Binghamtonu na sjeveru države New York nakon čega je Steinhauer pao u komu. Kovačević je pušten iz pritvora, uz jamčevinu od 100.000 dolara i putovnicu je predao američkim vlastima, ali je ipak uspio napustiti SAD nakon što je u srpskom konzulatu u New Yorku dobio privremenu putovnicu. Kada je to dospjelo u javnost vice konzul Igor Milošević odmah je povučen u Srbiju, a smijenjen je i generalni konzul Slobodan Nenadović.

Milošević je uhićen nedavno u Beogradu zbog sumnje da je nezakonito izdao putnu ispravu optuženom i određen mu je pritvor do mjesec dana. On je prethodno otpušten iz diplomatske službe. Kovačević je u srpnju potpisao ugovor sa KK Vrbas, članom druge lige.

U Košarkaškom savezu Srbije, kako objavljuju beogradski mediji, kažu kako je zahtjev senatorice Clinton "nelogičan". "Ako postoje razlozi za njegovo izručenje, KSS svakako nije nadležan za to", objašnjava glavni tajnik saveza Predrag Bojić.

Nedavno su mediji objavili izjavu srbijanske ministrice pravosuđa koja je rekla kako ministarstvu pravosuđa još nije dostavljena dokumentacija američkog pravosuđa o slučaju Kovačevića .

Ona je rekla kako srbijanski zakoni ne dopuštaju izručenje građana Srbije stranim državama i da će dokazi, ili fotokopije dokaza, koje SAD bude dostavio ministarstvu pravosuđa biti proslijeđene nadležnom tužilaštvu.