Solidarnost za Palestinu
0

Traži se hapšenje Ehuda Baraka u Velikoj Britaniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Propalestinski militanti su saopćili u utorak da su jednom britanskom sudu predali zahtjev za hapšenje izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka, kojeg optužuju za ratne zločine, protestirajući protiv njegove posjete Velikoj Britaniji.

Članovi grupe Kampanja solidarnosti za Palestinu (Palestine solidarity campaign) planirali su da ispred ministrovog hotela protestiraju u utorak navečer zbog njegovog učešća u radu kongresa Laburističke stranke u Brightonu, na jugu Engleske.

I jedna grupa advokata je predala zahtjev Vestminsterskom sudu u Londonu da se izda potjernica jer je Barak bio ministar odbrane za vrijeme izraelske ofanzive u Gazi tokom koje su počinjeni ratni zločini, prema jednom izvještaju UN-a.

"Predali smo zahtjev jutros i očekujemo ročište", objasnio je advokat Tayab Ali. "To mora da bude danas, jer inače postoji rizik da Ehud Barak napusti zemlju", dodao je on.

Prisustvo Ehuda Baraka u Brightonu, u trenutku kada se sastaje stranka na vlasti, sramotno je", izjavila je Betty Hunter, glavna tajnica Kampanje solidarnosti za Palestinu.

"Kao potpisnica Ženevske konvencije, britanska vlada bi trebalo da uhapsi Baraka zbog ratnih zločina, a ne da ga poziva na večeru", kazala je ona.