Svijet
0

Traženi Talijan uhapšen u Brazilu

Sarajevo-x.com
Cesare Battisti
Cesare Battisti
Bivši talijanski revolucionar, tražen u Italiji zbog povezanosti sa četiri ubistva, uhapšen je u Brazilu, javili su brazilski i francuski mediji.

Cesare Battisti, koji je nekada pripadao ljevičarskoj ekstremističkoj grupi, krio se u Francuskoj od 2004. godine, kada je francuska vlada odlučila da ga ekstradicira u Italiju.

Battisti (52) je napravio uspješnu karijeru kao pisac kriminalističkih priča, nakon što je pobjegao iz talijanskog zatvora 1981. godine.

Francuski predsjednik Francois Mitterrand mu je 1990. godine dao azil za boravak u Francuskoj.

On je bio jedan od nekoliko talijanskih militanata kojima je dato utočište u Francuskoj u zamjenu za javno odricanje od nasilja.

Kao bivši član organizacije Naoružani proleteri komunizma, Battisti je 1990. godine osuđen od talijanskog suda u odsustvu na doživotni zatvor za ubistvo zatvorskog čuvara i mesara tokom 70-tih godina prošlog vijeka.

Battisti je takođe osuđen za saučesništvo u dva druga ubistva, uključujući i ubistvo policajca.

On je uhapšen u nedjelju u Rio de Janeiro u zajedničkoj operaciji brazilske, talijanske i francuske policije.

Talijanski premijer Romano Prodi je nazvao svog ministra unutrašnjih poslova da bi izrazio svoje zadovoljstvo onim što je napisao "briljantnom operacijom" koja je dovela do hapšenja Battistija.

Battisti nikada nije priznao svoju krivicu, a u knjizi koja je objavljena u Francuskoj prošle godine tvrdi: "Kriv sam za nošenje oružja, ali ga nikada nisam upotrijebio".