Evropski parlament
0

Traže se nove sankcije za Bjelorusiju

FENA
Evropski parlament je u četvrtak zatražio nove sankcije, "uglavnom ekonomske", za bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka i zatražio prekid suđenja bivšim kandidatima na predsjedničkim izborima održanim u decembru 2010.

"Evropska unija bi trebalo da proširi restriktivne mjere protiv bjeloruskog režima uvodeći ciljane ekonomske sankcije, naročito državnim firmama", navodi se u rezoluciji koju su poslanici usvojili u Strasbourgu.

Ova rezolucija je sastavljena prije nego što je u četvrtak donesena presuda za šest pripadnika bjeloruske opozicje kojom su određene kazne od tri do tri po godine zatvora zbog njihovog učešća u demonstracijama opozicije u decembru protiv ponovnog izbora Lukašenka za predsjednika.

Dok se glavnom protivniku šefa države na tim izborima Andreju Sanikovu sudilo od kraja aprila za "organiziranje masovnih nereda", europoslanici su ocijenili da su sve optužbe protiv njega i drugih bivšh kandidata "nelegalne i nedopustive".

Oni traže da se "optuženici oslobode i da ih se poštedi daljnjeg suđenja".

"Poslanici osuđuju "klimu straha i zastrašivanja pristalica političke opozicije".

Evropa i SAD, koji već godinama osuđuju nepoštivanje sloboda u Bjelorusiji, kritizirali su posljednjih mjeseci suđenja pristalicama opozicije i represije u toj zemlji nakon predsjedničkih izbora.

Lukašenko je odbacio te kritike i u više navrata osudio zapadnu zavjeru koja ima za cilj da ga svrgne.

Evropska unija je u martu proširila listu zvaničnika bjeloruskog režima pogođenih sankcijama. Viza za odlazak u zemlje EU-a je oduzeta od 175 ličnosti povezanih s režimom ili im je zamrznuta imovina.