Njemačka
0

Traže se dodatne provjere na mogućem mjestu masakra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jevrejska grupa zatražila je u nedjelju nastavak iskopavanja na lokaciji u blizini Berlina, gdje tri sedmice duga potraga za ostacima 753 Jevreja ubijena 1945. godine nije dala rezultate.

Iskopavanje u Jamlitzu, u blizini bivšeg koncentracionog logora, prekinuto je u utorak nakon što nikakvi ljudski ostaci nisu pronađeni, javlja DPA.

Peter Fischer iz Centralnog vijeća jevreja Njemačke kazao je da je "mjesto gdje su SS snage počinile zločine sveto jer je natopljeno krvlju", dodavši "da se zato iskopavanja moraju nastaviti".

Njemački historičari proveli su tri sedmice kopajući na ovom području. Joerg Schoenbohm, ministar unutrašnjih poslova države Brandenburg, kazao je u utorak da će se potraga nastaviti kasnije.

Sumnja se da se na području od 5000 kvadratnih metara na periferiji Berlina nalazi masovna grobnica sa tijelima 753 zatvorenika koje su nacisti ubili u februrau 1945., saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova iz Potsdama.

Iskopavanja su postala moguća tek nakon što su višegodišnji zakonski problemi riješeni s vlasnikom zemlje.

Lokacija kojom je upravljano iz koncentracionog logora Sachsenhausen korištena je od 1943. do 1945. godine. Nacistički čuvari, dio paravojne formacije SS, ubili su 1945. godine 1342 većinom jevrejska zatvorenika kako bi spriječili da ih oslobodi ruska vojska koja je napredovala prema Berlinu.

Kasnije su ostaci 589 tijela pronađeni, ali ostalim tijelima nikada nije pronađen trag.