Prijetnje bombaša u Ukrajini
0

VIDEO / Traže četiri miliona eura ili će aktivirati bombe

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nepoznati bombaši traže četiri miliona eura od vlasti ukrajinskog grada Makiivke i prijete da će, ako ne dobiju novac, aktivirati bombe širom grada.

Jedna od bombi eksplodirala je u kanti za smeće u regionalnoj kancelariji Ministarstva rudarstva u Makiivki, a skoro u isto vrijeme eksplodirala je i druga u telefonskoj govornici blizu velikog trgovačkog centra, rekli su policajci na konferenciji za novinare.

Eksplozije su napravile veliku štetu na donjim spratovima,  razbile prozore i oštetile fasade obje zgrade. 

Bomba u kancelariji ministarstva eksplodirala je kod glavnog ulaza u zgradu. Bomba u trgovačkom centru eksplodirala je blizu glavnog odvoda za plin, koji na sreću nije oštećen, jer je eksplozija mogla biti veća. Policija vjeruje da su bombu namjerno postavili blizu odvoda. 

Više od 30 istražilaca pretražuje oba mjesta eksplozije. 

Kasnije je u koverti pronađeno pismo u kojem bombaši traže četiri miliona eura, sa uputstvom kako da im  novac bude isplaćen.  Ako im se ne isplati novac prijete da će do 17.00 sati po lokalnom vremenu aktivirati još pet eksplozivnih naprava.

Podigle su se sve policijske snage u gradu te traže postavljene bombe. Građani su odmah pohitali po svoju djecu u škole i vrtiće, jer smatraju da će u svojim domovima biti sigurniji.