Julian Assange
0

"Transparentnost je za vlade, ne za pojedince"

SRNA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Vlasnik internet sajta "Wikileaks" Julian Assange izjavio je danas da princip transparentnosti treba da važi za vlade, a ne za pojedince i kritikovao objavljivanje detalja iz istrage koju Švedska vodi protiv njega zbog navodnog silovanja.

Asanž je u telefonskom intervjuu brazilskom listu "Estado de Sao Paulo" optužio britanski list "Guardian" da je postao predmet manipulacije, jer javno iznosi detalje iz istrage.

Australijanac je dodao da za njega i svakog drugog pojedinca ne treba da važe isti standardi koje je njegov veb sajt odredio za vlade i zvaničnike čije se povjerljive depeše objavljuju sedmicama.

"Transparentnost je za vlade, ne za pojedince. Cilj objavljivanja informacija o moćnim ljudima jeste da se oni učine odgovornim. Kada jedna vlada dostavi pravni materijal jednom listu kako bi stvorila predrasudu o nekome, to je zloupotreba", rekao je Assange.

On je dodao da je "Guardianov" novinar koji je "odabran da primi informacije o optužbama za silovanje poznat kao kritičar Wikileaks".

"Guardian nije postavio pitanje zašto su mu ti dokumenti dostavljeni prije sudskog saslušanja. Šta su bili motivi? To su pitanja na koja nisu dati odgovori", rekao je Assange portugalskom dnevniku.

"Guardian", jedan od pet medija koji u saradnji sa "Wikileaks" sedmicama objavljuje povjerljive dokumente američke diplomatije, prošle sedmice je objavio detalje iz istrage koju švedsko tužilaštvo vodi protiv Assangea.
List je ranije demantovao Assangeove optužbe da je selektivno objavio dijelove iz pravnih dokumenata.

Assange je dodao da će njegova veb stranica nastaviti da objavljuje informacije koje će imati "veliki politički uticaj na vlasti SAD i ostale vlade", te da "Wikileaks" posjeduje "hiljade i hiljade" dokumenata o bankama u Švicarskoj, Islandu, Kajmanskim ostrvima, SAD i Velikoj Britaniji. 

U međuvremenu je bivši portparol "Wikileaks" Daniel Domscheit-Berg saopštio da trenutno piše knjigu u kojoj će objaviti sve o "unutrašnjem radu i tenzijama" u ovoj tajnovitoj organizaciji. 

On je u septembru napustio "Wikileaks" zbog neslaganja sa načinom na koji se rukovodi organizacijom.