Svijet
67

Tragični završetak borbe dječaka koji je rođen s glavom okrenutom na dole

Klix.ba
Trinaestogodišnji dječak iz Indije Mahendra Ahirwar čija je glava "visila" pod uglom od 180 stepeni, preminuo je samo osam mjeseci nakon operacije koja mu je promijenila život.

Ahirwat je rođen s rijetkim poremećajem koji se zove kongenitalna mišićna distrofija koji čini mišiće vrata toliko slabim da glava visi. Njegova majka Sumitra kazala je kako je legao da gleda televiziju i da je tada umro mirno i bez boli.

Dr. Rajagopalan Krishnan, koji je izveo operaciju ispravljanja vrata u februaru ove godine, kazao je kako je šokiran ovom viješću.

"Mislim da su mišićna distrofija i slaba muskulatura grudi doprinijeli da se ugasi ovaj mladi život. Bio je jedan od najhrabrijih dječaka koje sam upoznao otkako sam se vratio u Indiju, a vidio sam mnogo djece sa strašnim deformitetima", rekao je.

Priča ovog dječaka dirnula je srca mnogih ljudi, a posebno majke Julie Jones iz Engleske koja je pokrenula akciju prikupljanja novca za njegovu operaciju. Cijela priča prikazana je i u dokumentarcu "The Boy Who Sees Upside Down" kao i operacija koja je trajala 10 sati. Uvijek je bio nasmijan i pozitivan.

Kada je saznao da će biti operisan, Mahendra je plakao od sreće i bio je veoma zahvalan svim ljudima koji su mu pomogli.

"Dr. Kirshnan je dao mom sinu novi život, novu viziju i novi pogled na svijet. Nažalost, kratko je trajalo. Voljela bih da je poživio duže i vidio više svijeta. Nadam se da je pronašao mir i da ne osjeća bol", kazala je majka.

Dječak je kremiran na tradicionalnoj hinduističkoj ceremoniji ovog vikenda u prisustvu 25 članova porodice i prijatelja.