Svijet
14

Tragični prizori: Objavljene fotografije olupine aviona palog na Sinaju

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ured egipatskog premijera objavio je fotografije palog aviona ruske aviokompanije koji je u centralnom dijelu poluostrva Sinaj u smrt odnio 224 osobe.

Krhotine Airbusa A-321 svjedoče tragičnom događaju za koji su spasioci koji su prvi stigli na mjesto nesreće rekli da je stravičan jer su tijela stradalih morali izvlačiti sa sjedišta na kojima su bili vezani. Letjelica se prepolovila, manji dio je izgorio, a veći udario u kamen.

Tijela su iz regiona Hasana prebačena u mrtvačnicu u Kairu, a pronađene su i obje crne kutije koje će posvjedočiti šta se dešavalo u posljednjim trenucima leta koji je tragično okončan nakon samo 23 minute.

Egipatski premijer je kazao da prema prvim informacijama na letu iz Sharm el-Sheikha prema St. Petersburgu nije bilo nikakvih "neregularnih aktivnosti".

Na Sinaju je aktivna mreža militanata, a pripadnici IDIL-a su u subotu popodne na društvenim mrežama objavili da su oni srušili avion na letu KGL9268, međutim ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov Interfaxu je kazao da se takvi navodi ne mogu uzeti kao relevantni. Nema dokaza ni da je avion bio nečija meta, dodao je on.

Egipatska civilna avijacija primijetila je da je avion bio na visini od 9.450 metara kada je nestao s radara. Stručnjaci za sigurnost su istakli da je avion na toj visini bio izvan dometa projektila zemlja-zrak, za koje se zna da ih imaju sinajski militanti.

Ipak, njemački avioprevoznik Lufthansa odbija letjeti preko Sinaja dok se ne razjasne razlozi pada aviona Metrojeta, a i Air France slijedi ovu odluku. British Airways i easyJet, na drugoj strani, neće mijenjati svoje rute prema i iz Sharm el-Sheikha.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedjelju je proglasio danom žalosti zbog smrti ruskih državljana, koji su mahom bili turisti na povratku iz poznatog egipatskog ljetovališta.

Zvanično je potvrđeno da je među putnicima bilo 214 Rusa i tri Ukrajinca. Poginulo je 138 žena i 17 djece uzrasta od dvije do 17 godina. Stradalo je i sedam članova posade.

Protiv aviokompanije Kogalymavia pokrenuta je istraga zbog sumnje na kršenje pravila letenja i procedura pripreme za letove, objavila je agencija Ria novosti.

Julia Zaiceva je za BBC kazala da su u avionu bili njeni prijatelji, tek vjenčani par Elena Rodina i Aleksandar Krotov.

"Bili smo prijatelji 20 godina. Kada izgubite prijatelje to vam je kao da su vam ruku odsjekli", kazala je ona kroz suze.