Kobni rafting
0

Tragedija na rijeci Savi

Sarajevo-x.com
Spasioci su jutros pronašli tri mrtva tijela nastradala u jučerašnjem raftingu niz Savu, a još tri osobe su preminule u bolnici uslijed teških povreda.

Kod mjesta Sevnice u Sloveniji jučer popodne u toku "Spusta po Savi" blizu nedovršene hidroelektrane Blanca nestalo je 11 osoba, javila je RTV Slovenija. Među nestalima je i gradonačelnik općine Sevnica i parlamentarni zastupnik Kristijan Janc, dogradonačelnik Rudi Dobnik, nekoliko zaposlenika općine kao i tri zaposlenika kompanije 'Infra'.

Spuštali su se sa četiri čamca, a jedan od njih se već na samom startu prevrnuo. Očevidac, dopisnik radija Slovenije naveo je kako su dva čamca krenula preko brane nedovršene hidroelektrane, tu se prepolovila i prevrnula, a nesretni putnici su tom prilikom povučeni u sifon.

Špekuliše se da osobe koje su bile u čamcima nisu nosile prsluke za spašavanje, ali se procjenjuje da im ni prsluci u ovom opasnom pohodu ne bi bili od velike pomoći jer ih je 'usisao' vodeni vir. Traženje nestalih se nastavlja, ali je zbog mutne vode vidljivost prilično loša. Mjesto nesreće posjetili su i visoki slovenski zvaničnici.