Istraga o napadu na Domodedovu
0

Trag vodi prema Rusu koji je prešao na islam

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi tragovi upućuju da je Rus koji je prešao na vahabitski islam odgovoran za napad na moskovskom aerodromu Domodedov u kojemu je prije četiri dana poginulo 35 osoba, po pisanju lokalne štampe, dok istražitelji šute o rezultatima istrage.

Dnevni list Kommersant potvrdio jenformacije objavljene dan ranije da je ruski islamistički aktivist glavni osumnjičenik za samoubilački napad na aerodromu Domodedov u Moskvi.

Vitalij Razdobudko (32) poznat je policiji otkako je u vrijeme studija u Pjatigorsku, u stavropoljskoj regiji, u podnožju kavkaskog planinskog masiva, prešao na islam.

Kako navodi čelnik lokalne policije, za Razdobudkom se već traga u okviru istrage o jednom drugom napadu, pod sumnjom da pripada pobunjeničkoj grupi Nogajski džamat. Nestao je u novembru, zajedno s djevojkom i njihovim novorođenim djetetom.

Kommersant piše da je njegova partnerica možda Zejpan Sujunova, koju je policija privela u januaru nakon slučajne eksplozije pojasa s eksplozivom u Moskvi i da je Razdobudko možda poginuo u napadu na aerodromu Domodedov. List piše da je policija tokom pretresa njegovog doma 2006. zaplijenila knjige, DVD-e ekstremističke naravi i vodič za izradu eksplozivnih naprava.

"Ljudi su razočarani vlašću (u Rusiji), ponašanjem i političkim angažmanom vrha Pravoslavne crkve", tumači Sergej Arutjunov, stručnjak za Kavkaz u Ruskoj akademiji nauka, govoreći o širenju radikalnog islama među nemuslimanima.

Istražitelji zasad nisu objavili nikakvu službenu informaciju o tragovima koji se ispituju u svezi s napadom na aerodromu Domodedovo.

Nakon prvog čečenskog rata (1994.-1996.) između ruske vojske i pobunjenika, pobuna se postupno islamizirala i prerasla čečenske granice te se sredinom 2000-ih prometnula u djelatan oružani pokret na cijelom sjevernom Kavkazu.