Svijet
61

Torvill i Dean: Radujemo se povratku u Sarajevo

Klix.ba
Jayne Torvill i Christopher Dean (Foto: AFP)
Jayne Torvill i Christopher Dean (Foto: AFP)
Za svjetski poznati klizački par Jayne Torvill i Christophera Deana 14. februar ne predstavlja samo Dan zaljubljenih. Na ovaj dan, prije 30 godina, ovaj par je zaplesao čuveni Bolero na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Te 1984. godine, njihov kultni ples Bolero osvojio je maksimalnih 6.0 poena. Nakon 30 godina, Torvill i Dean će ponovo stati na ledenu plohu u Zetri i vratiti sjećanje na trijumfalni period.

"To će biti veoma emotivan dan za nas i veoma se radujemo. Uzbuđeni smo što ćemo se vratiti na mjesto gdje smo doživjeli moment koji nam je promijenio život i sada nakon 30 godina to obilježavamo", rekao je duo u izjavi za Reuters.

Torvill i Dean su dobili pozivnicu od gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva da posjete grad, a novac koji će biti skupljen, zahvaljujući njihovom performansu, iskoristit će se za pravljenje trajne ledene plohe u Sarajevu koje će biti domaćin Evropskog zimskog olimpijskog omladinskog festivala 2017.

Reuters je podsjetio kako je Olimpijska dvorana Zetra uništena u ratu 1992-1995, te da je renovirana 1999. godine. Preimenovana je u Olimpijsku dvoranu Juan Antonio Samaranch, prema bivšem predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta.