Svijet
0

Topolanek i Barroso protiv protekcionizma

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjedajući Evropskog vijeća češki premijer Mirek Topolanek zatražili su od čelnika Evropske unije da na vanrednom samitu u nedjelju u Bruxellesu odbace protekcionizam, javlja France Presse.

Neformalni samit sazvala je češka vlada, koja u ovom polugodištu predsjedava Evropskom unijom, kao pokušaj da se iskaže jedinstvo Unije suočene s ekonomskom krizom.

U odvojenim pismima koja su Barroso i Topolanek poslali ove sedmice čelnicima država i vlada EU-a termin protekcionizam diskretno je izbjegnut, piše agencija dpa, a u njima se poziva na razgovore o tome kako osigurati "ravnopravnu tržišnu utakmicu za sve kompanije".

Topolanek u svom pismu kaže da bi se predsjednici država i vlada morali obvezati da će se suočiti s izazovima koje predstavlja kriza "saradnjom i koordiniranim akcijama".

Na vanrednom samitu čelnici EU-a trebali bi razgovarati o "načinima podrške našim industrijama, uključujući automobilski sektor, osiguravajući istovremeno ravnopravnu tržišnu utakmicu", rekao je Topolanek, naglašavajući pritom ključnu ulogu jedinstvenog tržišta.

Barroso je u svom odvojenom pismu pokazao da se slaže s Topolanekovim stajalištima. "Važno je da građani i poslovna zajednica imaju povjerenja da ozbiljne koordinirane mjere koje se poduzimaju u cilju suočavanja s krizom počinju davati rezultate", rekao je Barroso. I on je spomenuo potrebu "ravnopravne tržišne utakmice, i unutar EU-a i globalno".

Na samitu će se čelnici, kako kaže Barroso, usredotočiti na ono što još treba učiniti na razini EU-a kako bi se stabilizirao finansijski sektor.

On je zatražio od evropskih šefova država i vlada da razmotre "načela koja bi trebala biti vodilje u osmišljavanju ciljanih privremenih mjera potrebnih za podrškuu našim gospodarstvima, a koje bi dopustile nacionalne akcije na način da se izbjegne negativno prelijevanje" na druge države EU-a.

Barroso smatra kako bi EU trebala također zajamčiti da mjere gospodarskog oporavka koje se poduzimaju u različitim zemljama članicama imaju pozitivan učinak na ekonomiju EU-a u cjelini.

Sukobi između zemalja članica oko državne podrške automobilskoj industriji, koje neki vide kao protekcionizam, i oko očitog formiranja internih klika, podignuli su međutim temperaturu do te mjere da analitičari upozoravaju da bi se jedinstvo EU-a moglo urušiti.

Diplomati upozoravaju da bi trebalo izbjeći sukobe. "Ono čemu se prije svega možemo nadati jeste da neće biti svađa", rekao je diplomat jedne zemlje članice za agenciju dpa.

Francuska i Češka početkom februara javno su se sukobile nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kritizirao francuske proizvođače automobila zbog preseljenja proizvodnje u središnju Evropu, izrijekom spomenuvši Češku.

Neusuglasice su se pojavile i oko pitanja sastanaka koji prethode samitu, prije svega onoga evropskih članica G-20 u Berlinu 22. februara, kao i mini samita zemalja istočne i srednje Evrope koji bi trebalo da prethodi sastanku EU-27 u nedjelju.