Indija
0

Toplotni val odnio više od 150 života

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Toplotni val širom Indije odnio je više od 150 života, dok su temperature u brojnim gradovima dostizale između 42 i 45 stepeni Celzijusa, javili su u subotu zvaničnici i mediji.

Indijska meteorološka služba (IMD) javila je da su se vrućine širom sjevernih, istočnih i južnih regija zemlje pojačale dok su temperature bile i do pet stepeni iznad normalnih za to doba godine, prenosi DPA.

Česti prekidi u snabdijevanju strujom i nestašice vode u brojnim indijskim državama doveli su do toga da mnogi ljudi nisu imali nikakvog načina da bježe od vrućine.

Prijestonioca New Delhi zabilježila je maksimalnu prosječnu temperaturu od 43 stepena od utorka.

Grad Wardha u zapadnoj državi Maharashtra bio je najtopliji grad u zemlji gdje je temperatura u petak porasla na rekordnih 47 stepeni.

"Moramo raditi po ovoj nemilosrdnoj vrućini kako bismo zaradili za život. Većina ljudi, ipak, ne izlazi vani tako da su ulice napuštene tokom dana", izjavio je Mangu Ram, vozač rikše u kvartu Chandni Chowk u starom dijelu Delhija.

Najmanje 22 osobe umrle su od problema izazvanih vrućinom u južnoj državi Andra Pradesh od četvrtka, javila je novinska agencija PTI. Većina žrtava u Andra Pradeshu su radnici ili seljaci, javila je agencija.