Svijet
0

Toplotni udar u Velikoj Britaniji

FENA
Škole i uredi zatvoreni, blokovi leda se dijele po Zoološkim vrtovima da se osvježe životinje, asfalt se topi na putevima, to je bila slika Velike Britanije u srijedu trećeg dana neuobičajenih vrućina.

Najveća temperatura zabilježena u srijedu u 12.00 sati je bila je 30,7 stepeni u Bournemouthu, na jugu zemlje, prema državnoj meteorološkoj službi, dok meteorolozi predviđaju maksimalne temperature od 36 stepeni, što bi bila najveća temperatura zabilježena od početka godine.

Rekordna julska temperatura je zabilježena 22. jula 1911. u Epsonu 36 stepeni.

Apsolutni rekord u Velikoj Britaniji je 38,5 stepeni zabilježen 10. augusta 2003. u Favershamu, u Kentu.

U nekoliko regiona u zemlji mobilizirani su kamioni koji bacaju pijesak po asfaltu kako bi spriječili da se topljeni asfalt lijepi po točkovima vozila.

Na nekim željezničkim linijama su nametnuta ograničenja u brzini zbog topljenja šina.

Deset osnovnih i srednjih škola je odlučilo da popodne oslobodi djecu nastave jer su mnoga djeca prethodnih dana osjećala mučnine.

Isto su uradili i neki uredi sa svojim službenicima.

"Nikada ranije to nismo radili. Jedna osoba je ostala da odgovara na telefonske pozive dok su se ostali vratili kućama. Kompanija može izgubiti novac zbog toga ali se ne može raditi po ovim vrućinama", objasnila je Vindhya Chandrapala iz londonskog pravnog kabineta Greensmans, koji je odlučio da zatvori svoje urede u 13.00 sati.

U ZOO u Colchesteru, u Essexu, na istoku Engleske, lavovima su se dijelili blokovi leda s krvlju.

Blue Cross, asocijacija za zaštitu životinja podsjetila je da životinje pate podjednako kao i ljudska bića od dehidracije i sunčanice.

U ponedjeljak i utorak, s temperaturama od 33,2 stepena Celzijusa, bili su najtopliji dani od početka godine u Velikoj Britaniji, nadmašivši gradove Rim, Atinu i Rio de Žaneiro.