Svijet
0

Topi: Povest ću zemlju u susret glavnim izazovima – integraciji sa EU i NATO

FENA
Albanski parlament izabrao je Bamira Topija iz vladajuće Demokratske stranke (DS) za novog predsjednika republike, pošto su ga podržali i neki opozicioni poslanici. Zahvaljujući tome zemlja je izbjegla vanredne parlamentarne izbore, koji bi doveli do političke krize i ozbiljno ugrozili započete reforme.

Za Topija je u petak navečer glasalo 85 od 140 poslanika koliko ih ima u Parlamentu, što je samo jedan glas više od neophodnog broja za izbor šefa države, javio je AP. Presudili su zapravo"disidenti" iz socijalističke partije.

“Albanija je na ovaj način izbjegla vanredne parlamentarne izbore i devet mjeseci nestabilnosti, što bi dovelo do kolapsa ekonomije", ocijenio je poslje izbora šefa države analitičar Blendi Fevziju.

Topi (50), biolog po profesiji i zamjenik predsjednika DS, zamjeniće u ponedeljak Alfreda Mojsiua, kome na mjestu šefa države ističe petogodišnji mandat.

"Moje ključno obećanje je da ću poštovati ustav, da ću obezbjediti balans na albanskoj političkoj sceni, modernizovaću institucije i povesti zemlju u susret glavnim izazovima - integraciji sa EU i NATO", izjavio je poslje glasanja u parlamentu novi šef države u prvom obraćanju naciji.

Mnogi Albanci, nezavisno od političkih boja uvažavaju Topija koji je poznat kao odmjerena ličnost, racionalan političar uvijek spreman na komromis." On je atipičan Albanac", rekao je jedan od njegovih bliskih saradnika.

Topi je izjavio da je, poslje izbora, prvu čestitku dobio od kosovskog predsjednika Fatmira Sejdijua, koji mu je, kako je naglasio, dao "jasan signal da svi mi zajedno čekamo nezavisnost Kosova koja je u interesu i regionalnog i globalnog mira ".

Novi predsjednik Albanije je tri puta biran za poslanika, jedno vreme je bio član vlade (ministar poljoprivrede), a dosad je bio zamjenik predsjednika vladajuće Demokratske partrije. Oženjen je i ima dvije ćerke.