The Guardian
0

Topi li se led na relaciji Washington - Teheran?

FENA
Londonski The Independent procjenjuje u četvrtak da američki predsjednik George W. Bush time što je trećeg čovjeka State Departmenta Nicholasa Burnsa poslao na razgovore s iranskim predstavnicima o nuklearnom programu Teherana, ovog vikenda u Ženevi, nastoji izbjeći rat s Iranom.

Američki zvaničnici navode da je odluka o slanju Burnsa u Ženevu izuzetak, ali niko ne sumnja da Washington nastoji, bez ulaska u oružani sukob, prevazići pat-poziciju u pregovorima o iranskome nuklearnom programu.

Čini se, nastavlja list, da su i Washington i Teheran voljni odmaknuti se od ruba sukoba na kojem su se našli. Independent ocjenjuje da to, u trenutku kada svi ključni igrači - Amerika, Iran i Izrael - imaju slabe vlade sklone očajničkim potezima, i nije tako loše.

Sjedinjene Države planiraju da prvi put od 1979. godine postave diplomate u Iranu, tvrdi The Guardian ocjenjujući kako potez Washingtona najavljuje otpoljavanje u odnosima dviju zemalja.

List naime saznaje da će tokom augusta biti objavljeno otvaranje američke interesne sekcije u Teheranu, što je polukorak do otvaranja ambasade. Američki planovi o uspostavljanju diplomatskog prisustva u Iranu poslije skoro tri decenije odraz su, dodaje list, izuzetnog preokreta u politici predsjednika Busha.

Vijesti o promjeni stava šefa Bijele kuće, koji je tokom posljednjih sedam godina slijedio politiku "jastrebova" prema Iranu, dolazi u kritičnom trenutku za američko-iranske odnose. Nakon višesedmične napetosti obilježene izraelskim ratnim igrama i iranskim testiranjem projektila velikog dometa, čini se da je u toku otopljavanje odnosa dviju strana, piše Guardian.

Uspostavljanje interesne sekcije zavisit će od sporazuma s Iranom ali je, navodi Guardian, predsjednik Mahmud Ahmadinežad već nagovijestio da će Iran povoljno odgovoriti na svaki zahtjev koji za cilj ima poboljšanje međusobnih odnosa.

Otvaranje interesne sekcije podrazumijevat će i povratak američkih diplomata u Teheran prvi put od 1979. godine kada su iranski studenti na krilima islamske revolucije okupirali američku ambasadu i američke diplomate kao taoce držali do 1981. godine.

Guardian navodi i da je u Bushovoj administraciji vođena žestoka rasprava o Iranu tokom koje se potpredsjednik Dick Cheney zalago za vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih kapaciteta, dok je State Department bio naklonjeniji diplomatiji.