Financial Times
0

Tonyja Blaira za predsjednika EU?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik Financial Times se osvrće u petak na situaciju unutar Evropske unije nakon što su irski birači podržali Lisabonski ugovor na nedavno održanom referendumu.

List navodi da je put ka potpunom usvajanju dokumenta koji bi trebalo da pojednostavi funkcioniranje 27-članog bloka uglavnom raščišćen, ali da je i dalje otvoreno pitanje kako će to izgledati u teškim vremenima.

Lisabonski ugovor je, piše Financial Times, u suštini detaljno napisan dokument koji ima za cilj pojednostaviti odlučivanje u EU i jačati njen uticaj na međunarodnoj sceni.

Najveća neizvjesnost odnosi se na ulogu koju bi trebalo da ima budući predsjednik Unije.

Iako ni približno moćan kao položaj američkoga, ruskog, kineskog, pa čak i francuskog čelnika, položaj predsjednika EU-a je dovoljno uticajan da bi odgovarao odlučnom političaru s dobrim kontaktima na svjetskoj sceni kakav je bivši britanski premijer Tony Blair, piše Financial Times.

List međutim dodaje kako je ove sedmice postalo jasno da nekoliko manjih članica Unije, poput Holandije, Luksemburga i Belgije, ne želi vidjeti nekoga kao što je Blair na mjestu prvog predsjednika, već nekoga ko je "potvrdio svoju odanost evropskom projektu".