Financial Times
0

Tony Blair - predsjednik EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon irskoga "da" Lisabonskom ugovoru, sve je više spekulacija u vezi s tim ko će biti prvi predsjednik Evropskog vijeća, koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica Evropske unije.

Dnevnik Financial Times piše u srijedu da bi dobar izbor bio bivši britanski premijer Tony Blair. On, međutim, ima puno neprijatelja, dodaje ovaj list. Evropska inteligencija ga prezire zbog prijateljstva s Georgeom W. Bushom i uloge koju je odigrao u pokretanju rata protiv Iraka.

Federalisti ga ne vole jer nije Britaniju uveo u eurozonu, mnogima se ne dopadaju njegov ekonomski liberalizam i atlantizam, neki čak ističu da mu detalji političkih odluka nisu jača strana. Pa ipak, ocjenjuje Financial Times, postoje jaki argumenti u prilog Tonyja Blaira.

Kao prvo, bivši britanski premijer je vrlo uspješan političar, što je dokazao na razne načine. Drugo, Evropskoj uniji bi donio kredibilitet u drugim dijelovima svijeta, koji ga vrlo dobro poznaju. Treće, spretan je kada treba prodati političke ideje i koncepte i, četvrto, mogao bi Bruxellesu pomoći da se nosi s euroskeptičnim britanski konzervativcima koji bi sredinom iduće godine mogli doći na vlast.

Tony Blair bi bio riskantan izbor za predsjednika EU-a, ali bi isto tako mogao da je potakne da sa sterilnih institucionalnih debata prijeđe na djela i konačno se pozabavi globalnim izazovima, kakvi su klimatske promjene, energetska sigurnost, širenje nuklearnog naoružanja i Bliski istok, ocjenjuje Financial Times.