Velika Britanija
0

Tony Blair 29. januara svjedoči o ratu u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši britanski premijer Tony Blair svjedočit će u petak 29. januara pred istražnom komisijom o kontroverznom angažiranju Velike Britanije u ratu u Iraku 2003. godine, saopćila je u ponedjeljak ova komisija.

Svjedočenje će trajati cijeli dan, precizirala je istražna komisija na svojoj internetskoj stranici.

Javna saslušavanja su počela u novembru, nekoliko mjeseci nakon potpunog povlačenja britanskih trupa iz Iraka. Zaključci se očekuju najranije krajem 2010. godine.

Zainteresiranost javnosti za taj dan je tolika da je komisija morala organizirati izvlačenje žrijebom osoba koje će prisustvovati saslušanju zbog ograničenog broja mjesta u dvorani u kojoj se odvija istraga.

Što se tiče bivšeg šefa vlade, osporava se način na koji je angažirano 45.000 britanskih vojnika u iračkom sukobu u 2003. godini, bez rezolucije UN-a i uz protivljenje većine javnog mnijenja.

Dva dana prije Blaira komisija Chilcot će saslušati bivšeg pravnog savjetnika vlade Petera Goldsmitha. On je uklonio posljednju od prepreka britanskom učestvovanju u Iraku, ocijenivši da je vojna intervencija zakonita.

Pet članova komisije kojom predsjedava John Chilcot, visoki zvaničnik u penziji, saslušat će u ponedjeljak poslije podne bivšeg šefa kabineta Tonyja Blaira Jonathana Powella.

Bivši ministar odbrane svjedočit će u utorak, a u četvrtak će svjedočiti šef britanske diplomatije Jack Straw.

Tony Blair je polovinom decembra pokrenuo polemiku kada je dao intervju za BBC u kojem je priznao kako je ipak odlučio da se Velika Britranija angažira u ratu u Iraku iako je znao da Bagdad nema oružje za masovno uništenje.

Prema nedavnom istraživanju koje je objavio Sunday Times, većina Britanaca, 52 posto, smatra da ih je Blair prevario.

Prema pisanju Sunday Timesa, bivši ministar vanjskih poslova Jack Straw je još 2002. godine poslao Blairu "tajno i osobno" pismo upozorivši ga na opasnosti od vojne intervencije u Iraku.

Straw je u njemu naveo da je takva intervencija sumnjive legalnosti i da ništa ne ide u prilog tvrdnji da će svrgavanje Saddama Husseina osigurati Iraku bolju budućnost.