Svijet
0

Tom Casey: Kosovo više nikada neće biti dio Srbije

FENA
Glasnogovornik američkoga Državnog tajništva Tom Casey izjavio je da "Kosovo više nikada neće biti dio Srbije", prenijela je VoA.

"Pod pretpostavkom da je ova činjenica jasna, vlada Sjedinjenih Država spremna je sarađivati sa Srbijom i Rusijom na rješavanju svih problema vezanih za Kosovo", rekao je glasnogovornik američke diplomatije.

Istovremeno je ruski zamjenik premijera Dmitrij Medvedev u ponedjeljak doputovao je u Beograd kako bi naglasio podršku Moskve Srbiji u odbijanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

Srbija i Rusija će nastaviti zajedničku politiku u odbrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije, a Ruska Federacija će čvrsto zastupati stanovište da je Srbija jedinstvena država unutar čijih granica se nalazi Kosovo, javila je državna Radio-televizija Srbije.

To je zaključeno u Beogradu u odvojenim razgovorima predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice sa ruskim zamjenikom premijera Dmitrijem Medvedevom, favoritom predsjednika Vladimira Putina za novog predsjednika Rusije.