ICTY
0

Tolimir traži da mu Sud prestane “oduzimati san”

Sarajevo-x.com
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir, koji u Tribunalu u Haagu čeka početak suđenja za zločine na području Srebrenice i Žepe, poslao je Sudu podnesak u kojem se žali na stalni fizički nadzor njegove pritvorske ćelije, te se protivi da mu se – kao zamjena za to – ugrade mikročipovi na tijelo, saznaje BIRN - Justice Report.

Tolimir u uvodu rukom pisanog podneska naglašava da mu je pritvorski ljekar u “službenom razgovoru” saopćio kako je Sud odlučio da se nadzor njegove ćelije vrši svakih 30 minuta radi vizuelnog uvida stražara u njegovo zdravstveno stanje, te da je alternativa tome da mu se na tijelo i ruku ugradi uređaj sa čipovima koji bi tokom 24 sata stražarima dostavljao podatke o njegovom zdravstvenom stanju.

“Obrazložio sam pritvorskom lekaru da ja, kao hrišćanin, ne mogu dozvoliti da mi se na telo ugrađuju aparati sa čipovima, i da to piše u Svetom pismu, poglavlje Otkrovenje Jovanovo, glava 13, reči 16 i 17, i glava 14, reči 9 i 10. Pritvorski lekar mi je rekao da je to ‘paranoja’ i da u vreme Isusa Hristosa nije bilo čipova”, navodi Tolimir.

Tolimir dalje ističe kako je ljekaru rekao da “Isus Hristos nije bio paranoik”, te da je znao i “najavio” da će “u poslednje vreme pokušati sa ugrađivanjem čipova na ruke i čela ljudi”.

“Upozoravam Sud da se termin ‘paranoja’ nastoji veštački ubaciti u komunikaciju u ovom slučaju”, istakao je optuženi, te je “skrenuo pažnju” Sudu da se u praksi američkih sudova ugradnja čipova u tijelo pritvorenika ne vrši bez njihove “dobrovoljno izražene volje”, što je u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Haško tužilaštvo smatra da je Tolimir, bivši zamjenik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), odgovoran za genocid, odnosno istrebljenja, ubistva, progone, prisilno premještanje i deportaciju Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007. na području općine Bratunac, a u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu prebačen je 1. juna iste godine, gdje još uvijek čeka početak suđenja.

U svom podnesku optuženi je naglasio da nije imao zdravstvenih problema od dolaska u pritvorsku jedinicu.

“Molim Sudsko veće da me obavesti zašto na osnovu mišljenja lekara opšte prakse primenjuje prema meni meru oduzimanja sna, kada su lekari specijalisti, u svojim nalazima koji su dostavljeni Sudu, istakli da to nisu ozbiljni problemi i da sam sposoban za suđenje”, navodi Tolimir.

Optuženi smatra da se prema njemu primjenjuju “mere oduzimanja sna i sposobnosti da se sam brani”, budući da se vizuelni nadzor njegove ćelije vrši već 18 mjeseci.

“Molim vas da me Sudsko veće obavesti u kojoj meri može da vrši nadzor nad uslovima pritvora, te da obustavi primenu mere oduzimanja sna i ugradnje čipova i uređaja sa čipovima na moje telo. S verom u Boga”, završio je optuženi.