Svijet
0

Tolimir opet odbio da se izjasni

FENA
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Penzionisani general bosanskih Srba Zdravko Tolimir, optužen za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), po drugi put je u utorak odbio da se izjasni o krivici.

Na početku rasprave optuženi, koji se smatra desnom rukom vojnog vođe bosanskih Srba, bjegunca Ratka Mladića, protestirao je zbog nepokretanja istrage o načinu njegovog hapšenja i prebacivanja u Haag, koje smatra nelegalnima.

Prema lokalnoj policiji, Zdravko Tolimir (58) je uhapšen krajem maja na teritoriji Republike Srpske, uz pomoć srpskih snaga sigurnosti. Otada se on nalazi u ICTY-u, koji nikada nije objavio gdje je on uhapšen.

Međutim, Tolimir tvrdi da je uhapšen na teritoriji Srbije, u Beogradu, a da je prebačen u Republiku Srpsku.

"Javnost je obmanuta da sam uhapšen u Republici Srpskoj. Ne želim da se laž oblači u pravnu istinu i da time postane moćna kao pravna istina i činjenica", rekao je Tolimir, koji se u sudnici zastupao sam zato što Sekretarijat suda još nije službeno prihvatio advokata kojeg je on predložio.

Kada ga je predsjednik Vijeća upitao da li se želi izjasniti o krivici, Tolimir je skinuo slušalice kako ne bi slušao do kraja raspravu na svom jeziku ometajući de facto sudski proces. Rasprava je potom prekinuta.

On je također izjavio da mu nije predložen nikakav advokat te da je nemoguće da se izjasni o svojoj krivici i ponovo se žalio na loše zdravstveno stanje. Naknadno je precizirao da odbija uzimati lijekove u znak protesta.

Na ponovno čitanje optužnice, on je ostao miran. Kako praksa ICTY-a nalaže, predsjednik Vijeća sudija Prost je tada ocijenio da to ima istu važnost kao i da se izjasnio da nije kriv.

Zdravka Tolimira se u osam tačaka optužnice sumnjiči za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, za "ubijanja, protjerivanja i okrutno ponašanje" počinjeno nad bošnjačkim stanovništvom enklava Srebrenice i Žepe u julu 1995.

On je tada bio pomoćnik zapovjednika Glavnog štaba VRS Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosne poslove.

Glavna tužiteljica je objavila da namjerava zatražiti da se sudski proces Zdravka Tolimira spoji s procesom sedmorice bosanskih Srba optuženih za masakr u Srebrenici.