Svijet
15

Tokom snažne oluje: Ogromni valovi odnijeli 50 metara plaže u Australiji

Klix.ba
Kućama koje se nalaze na plaži Collaroy u Sydneyju u Australiji prijeti rušenje nakon što su plima i ogromni valovi uzrokovali eroziju tla drugu noć zaredom, zbog čega je nestalo čak 50 metara plaže.

Plaža Collaroy je sužena za 50 metara nakon što je snažna oluja zahvatila istočnu australsku obalu. Poginulo je četvero ljudi, a troje se smatra nestalim.

Kuće vrijedne više miliona dolara izgrađene na plaži Collaroy su izgubile dvorišta i bazene nakon plime i valova koji su dostizali visinu od 13 metara. Australci ovu pojavu zovu "kraljevska plima".

Nova destruktivna plima se očekuje večeras. Zvaničnici su potrvrdili da su brojne kuće znatno oštećene. Nivo pijeska na plaži je pao za dva do pet metara, a na svaki metar plaže je "skinuto" 150 kubika pijeska.

Stručnjaci će procijeniti štetu prije nego vlasnicima bude dozvoljeno da se vrate svojim kućama. Mnoge osiguravajuće kuće su se ogradile od štete koju može uzrokovati more.

U utorak je pronađeno tijelo Mary Kathleen Allford (75) u Latrobeu u Tasmaniji. Spasioci je nisu mogli spasiti, ali je spašen njen suprug.

Umrle su još tri osobe u New South Walesu nakon što je poplava zahvatila njihova vozila. Tri osobe se još uvijek smatraju nestalim, a među njima je Trevor Foster, kojeg je odnijela rijeka Ouse dok je bio u svom dvorištu u ponedjeljak.

U Tasmaniji je na snazi upozorenje na poplave, a stanovnicima Invermaya i Longforda je rečeno da trebaju biti evakuisani.