Svijet
2

Tokom protesta u Parizu povrijeđeno više policajaca, privedena 33 demonstranta

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Uprkos zabrani francuskih vlasti, danas je oko pet hiljada osoba održalo proteste protiv izraleskih napada na Pojas Gaze. Ipak, tokom masovnih protesta došlo je do sukoba između policije i okupljenih demonstranata.

Broj privedenih demonstranta povećao se na 33, dok su na protestima na trgu Barbes u Parizu ranjena dvojica policajaca i tri pripadnika žandarmerije.

Policija je koristila suzavac kako bi uzvratila nakon što su demonstranti na policiju bacali kamenice i staklene flaše.

S druge strane, jedna grupa poslanika Socijalističke partije protestovali su protiv zabrane održavanja protesta u znak podrške Gazi.

Sedam francuskih parlamentaraca, uključujući Alexisa Bachelaya, Yanna Galuta i Razzya Hammadija, su objavili zajedničko saopćenje u kojem se protive zabrani protesta i traže mir u Gazi.

"Francuska mora biti na strani mira. Protivimo se odluci ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani protesta u znak podrške Palestini", navodi se u saopćenju.

Iako je guverner Pariza zabranio održavanje masovnih protesta na trgu Barbes danas se, kao što je ranije planirano, okupio veliki broj demonstranata koji su tražili prekid napada izraelske vojske na nevine civile u Gazi.

Na protestima, koje je osiguravao veliki broj policajaca, demonstranti su palili izraleske zastave i uputili riječi podrške palestinskom narodu. Osim u Parizu danas su protesti protiv izraelskih napad planirani i u Marsilya, Lyonu, Lillu i Nantesu.

Inače, broj poginulih u dosadašnjim napadima Izraela na Pojas Gaze povećao se na 339 Palestinaca dok je povrijeđeno najmanje 2.385 osoba.

Glasnogovornik palestinskog ministra zdravstva Esref el-Kudra potvrdio je da je u izraelskim zračnim, kopnenim i pomorskim napadima ubijeno 339 osoba od čega je 78 djece i 28 žena. U izraelskim napadima na Gazu, koji traju od 7. jula, ranjeno je 2.385 osoba.