Svijet
5

Tokom meča BiH - Argentina policijaci pucali iz oružja ispred Maracane

Klix.ba
Policajci u Rio de Janeiru ispalili su više metaka na demonstrante koji su protestovali protiv održavanja Svjetskog prvenstva (SP) ispred Maracane, u vrijeme dok su na stadionu utakmicu igrale reprezentacije BiH i Argentine.

Policija je ranije objavila da su u sukobima s demonstrantima koristili isključivo suzavac i šok bombe, ali od tada su se pojavili novi izvještaji i video snimci koji ukazuju da to nije istina.

Na snimku je jasno vidljivo kako policajac na motoru ispaljuje metak iz službenog pištolja. Demonstranti su pred kamerama pokazali metak, za kojeg tvrde da je pravi, a ne gumeni.

"Večeras smo vidjeli istu policijsku brutalnost kojoj smo svjedočili u ovoj godini. Zato moramo nastaviti sa protestima", rekla je Karen Rodrigues, jedna od učesnica protesta.

Kako je javio Associated Press grupa demonstranata je uzvratila na pucnjavu, tako što su gađali policajce molotovljevim koktelima.

Podsjećamo, Brazilci protestuju kako bi izrazili nezadovoljstvo organizovanjem svjetske smotre fudbala u njihovoj zemlji za šta su bila potrebna ogromna ulaganja.