Desetine povrijeđenih
6

Tokom augusta u Siriji poginulo blizu sedam hiljada ljudi

Anadolija
Tokom mjeseca augusta u Siriji poginulo blizu sedam hiljada ljudi. U napadima sirijskih zračnih snaga na bolnicu i privredne centre u provinciji Sad Allavz u Halepu povrijeđeno više desetina osoba.

U napadima sirijskih zračnih snaga na bolnicu i privredne centre u provinciji Sad Allavz u Halepu povrijeđeno je više desetina osoba, a napadi se nastavljaju i u Damasku, javio je novinar agencije Anadolija iz Sirije.

Jedan od lokalnih aktivista Sami Muhammedi izjavio je da na tom području nedostaje medicinskih sredstava za liječenje povrijeđenih.

Muhammedi ističe da su na području Mesakin Hanuna u gradu Halepu vojni avioni srušili veliki broj stambenih objekata, dok su na nekim mjestima izbili i požari. Prema istom izvoru sirijska vojska neprekidno granatira i naselje Bab Hadid u gradu Halepu.

S druge strane, lokalni aktivista u Damasku Iman Yazan izjavio je da su se u naselju Kabun čule eksplozije teškog naoružanja, dok je u naselju Duma veliki broj stambenih objekata znatno oštećen.

Yazan napominje da je na području Seyide Zeyneb u Damasku poslije bombardovanja sirijske vosjske veliki broj kuća oštećen ili u potpunosti uništen.

On ističe da se na području Kadem u Damasku vode velike ulične borbe između pripadnika Slobodne sirijske vosjke i vojske odane režimu Bashara al-Assada.

Yazan dodaje da vojne jedinice odane sirijskom režimu granatiraju i teritorij Tadamun i Hacr Esveda odakle se širi gust dim.

Ovaj lokalni aktivista napominje da su vojne operacije nastavljene i u toku noći u području Dere, Homsa, Idliba, Deyru'z Zora, Lazkiye i Haseke.

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) saopćila je da je na pdoručju Halepa gdje se vode borbe između sirijskog režima i pripadnika opozicionih snaga jučer ukupno život izgubilo 160 osoba.

Početkom septembra, Mreža solidarnosti za Siriju objavila je statistiku o mrtvim, ranjenim, uhapšenim i nestalim Sirijcima od kada su počeli sukobi u toj zemlji.

U sukobima koji su počeli u martu 2011. godine do kraja augusta poginulo je 29 hiljada 388 Sirijaca, od čega je dvije hiljade 230 djece i dvije hiljade 517 žena. Najkrvaviji mjesec od kada su počeli sukobi u Siriji bio je august ove godine u kojem je poginulo šest hiljada 808 osoba.

Također, ranjeno je 63.400 civila, 224.400 ljudi je uhapšeno, a 76.000 osoba se smatra nestalim.

Organizacija je saopćila da je 226.284 Sirijaca legalno napustilo zemlju, a oko 180.000 Sirijaca to su uradili ilegalno.

Prema statistikama ove organizacije, u Siriji svakih 25 minuta pogine jedna osoba, a svakih deset minuta bude ranjena jedna osoba, dok jedna osoba svake dvije minute napusti ovu zemlju.