EuroCost International
0

Tokio je najskuplji grad na svijetu, Moskva drži rekord u Evropi

Anadolija
Posljednja istraživanja troškova života pokazuju da glavni grad Japana Tokio i dalje drži čelnu poziciju na listi najskupljih gradova u svijetu.

Prema istraživanju koje je proveo EuroCost International, baziranom na cijenama prikupljenim od juna do augusta ove godine, prve tri pozicije najskupljih gradova u svijetu u odnosu na prošlogodišnje istraživanje ostale su neprimijenjene. Tokio je najskuplji, a slijedi glavni grad Angole Luanda, dok je na trećoj poziciji ruska prijestolnica Moskva.

Gradovi eurozone su pali na ovogodišnjoj listi, pa je Pariz zauzeo 39. poziciju ove za razliku od prošle godine kad je bio na 23. mjestu.

Brazilski gradovi su i dalje najskuplja mjesta na američkom kontinentu. Australijski gradovi su konsolidirali svoj status na listi najskupljih zadržavši pozicije među prvih 20.

Bilo kako bilo, lista 20 najskupljih gradova na svijetu izgleda ovako: Tokio, Luanda, Moskva, Singapur, London, Hong Kong, Sidney, Port Moresby, Geneva, Kinshasa, Oslo, Canberra, Shanghai, Beirut, Seul, Peking, Zurich, Sao Peulo, Rio de Janeiro i Caracas.