Nove nevolje za Japance
0

Tokio bi za nekoliko godina mogao pogoditi razoran potres

Sarajevo-x.com
Šanse da razorni zemljotres pogodi Tokio u narednih nekoliko godina su mnogo veće nego što japanski zvaničnici predviđaju, piše BBC.
Foto: AFP
Foto: AFP
Tim naučnika sa Univerziteta u Tokiju tvrdi da postoji čak 75 posto šansi da će zemljotres magnitude sedam stepeni prema Richterovoj skali pogoditi glavni grad Japana u narednih 30 godina.

Upozorenje eksperata dolazi nakon manje od godinu dana otkako su snažan potres i cunami razorili sjeveroistočnu obalu Japana.

Prije toga je snažan zemljotres magnitude 7,9 stepeni prema Richterovoj skali pogodio Japan davne 1923. godine. Tada je poginulo više od 100.000 ljudi, većina u požarima.

Naučnici sa Istraživačkog instituta za proučavanje zemljotresa su svoja istraživanja bazirali na podacima o sve češćem podrhtavanja tla u Tokiju od 11. marta 2011. godine. Oni kažu da u poređenju s "normalnim" godinama bilježe peterostruko više zemljotresa u Tokiju nakon katastrofe koja se dogodila u martu prošle godine.

Naučnici su koristili proračune podataka Japanske meteorološke agencije. Saopćili su da njihovi podaci ukazuju na to da se seizmička aktivnost povećala u oblasti oko grada, što u konačnici vodi do veće vjerovatnoće novog snažnog zemljotresa.

Eksperti tvrde da je teško predvidjeti štetu te da bi se vlada i stanovništvo trebali pripremiti.

Naučnici su koristili podatke koji su prikupljani od marta 2011. godine, dok je vlada koristila druge podatke i modele.

Prošlogodišnji zemljotres magnitude 9,0 stepeni prema Richterovoj skali je uništio rashladne sisteme u nuklearnoj elektrani Fukushima, što je izazvalo topljenje reaktora.

Japan se nalazi na tektonskom raskršću nazvanom "Pacifički vatreni prsten" i smatra se zemljom koja je jedna od najpodložnijih zemljotresima, a Tokio se nalazi u jednom od najopsnijih dijelova zemlje.