Svijet
0

Tjelohranitelj negirao optužbe Muhamada al-Fayeda

FENA
Tjelohranitelj koji je jedini preživjeli iz nesreće u kojoj su poginuli priceza Diana i Dodi Fayed izjavio je u srijedu da ne pamti posljednje trenutke fatalnog putovanja kroz Pariz.

Trevor Rees, koji je teško povrijeđen u nesreći što se dogodila 31. augusta 1997., također je negirao navode Fayedova oca da je učestvovao u zataškavanju istine, javio je AP.

"Nisam dio nikakve urote u zataškavanju istine. Sve što sam ikada radio jeste da sam govorio istinu kako je ja vidim", svjedočio je on u istrazi o pogibiji princeze Diane.

On je izjavio kako mu u sjećanju bljeska da je čuo ženski glas kako uzvikuje "Dodi!", očigledno nakon udara, ali da se ne sjeća bilo čega drugoga.

"Ne sjećam se ničega nakon što smo napustili hotel na stražnja vrata. To je posljednje čega se sjećam", izjavio je Rees.

Psihijatar Maurice Lispedge izjavio je sudu u utorak kako su šanse da se Reesu vrati pamćenje vrlo slabe.

Kada je Rees svjedočio u Londonskome višem sudu, ožiljici od nesrće još su se mogli vidjeti na njegovom licu i glavi. Javljeno je da mu je u nesreći svaka kost na licu slomljena.

Rees i vozač Henri Paul bili su na prednjim sjedištima Mecedesa 280, koji se zabio u betonski stup na tunelu u Parizu.

Ree, koji je bio poznat kao Rees-Jones u vrijeme nesreće, podnio je ostavku na dužnosti u timu tjelohranitelja Mohameda al-Fayeda u aprilu 1998.

Al-Fayed je tvrdio da je njegov sin bio žrtva plana ubistva koje je naredio princ Philip, suprug kraljice Elizabethe II, i optužio je Reesa da je bio pod uticajem britanskih službi sigurnosti.

Al-Fayed je izjavio da je Reesova knjiga "Priča tjelohranitelja" objavljena 2000., "gomila laži i prevara ciljana da me dezavuira i podrži tvrdnje britanskih vlasti da je smrt moga sina i princeze Diane rezultat obične saobraćajne nesreće".

U pismu brirtanskim istražiteljima 2006. godine Al-Fayed navodi kako je Rees "znao detalje koje su službe sigurnosti nestrpljivo nastojale prikriti o tome zašto je vozač Henri Paul promijenio pravac i krenuo kroz tunel Alma, o motocoklisti koji je blokirao izlaz farovima koji su bljeskali prema vozaču - lista je beskonačna".

Javljeno je da je Rees bio jedini u automobilu koji je imao vezan pojas, ali je britanska policija zaključila da nije bilo tako. Francuski istražitelji zaključili su kako ima nekih dokaza da je Rees pokušavao prikopčati svoj pojas u trenutku nesreće.

U izjavi britanskim istražiteljima Rees je kazao kako je tražio od Dodija al-Fayeda da odustane od svoga plana da se iskrade kroz stražnji ulaz hotela Ritz s princezom.

"Iako ni Kes (Wingfield, drugi tjelohranitelj) ni ja nismo imali problema s vožnjom Henrija Paula, savjetovao sam Dodiju da bismo trebali izaći na prednja vrata gdje nas je čekao standardni vozač", kazao je.

"Dodi nije saslušao moj savjet i nije imao drugi prijedlog. Rekao sam mu da ako insistira na svom planu odlaska kroz stražnja vrata, ja bih također insistirao da putujem s njim radi njegove vlastite sigurnosti", izjavio je Rees.