Sent Augustin
0

Tinejdžerki prijeti 10 godina zatvora za planiranje masakra

FENA
Šesnaestogodišnjakinji iz Njemačke optuženoj za planiranje školskog masakra prijeti zatvorska kazna od 10 godina, saopćili su tužioci u Bonnu, prenosi u srijedu Reuters.

Tinejdžerka iz Sent Augustina na zapadu Njemačke planirala je da ubije nastavnika a potom da zaključa školske drugove u učionice u gimnaziji Albert Einstein koju je namjeravala da zapali.

  • Optužena se detaljno ispovjedila, rekao je državni tužilac u izjavi. Prema njenim izjavama i policijskoj istrazi, imala je ogroman problem s drugarima iz škole, nastavnicima i roditeljima.

Ako bude proglašena krivom za pokušaj ubistva, kao i za pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda, planiranje eksplozije i prekršavanje zakona o posjedovanju vatrenog oružja, bit će suočena sa zatvorskom kaznom za mlade delikvente od 10 godina. Tužioci su rekli da će suđenje vjerovatno početi ove godine.

Optužena je 11. maja ove godine ušla u školu naoružana bombama, pištoljem i mačem kojim je planirala da ubode nastavnika kako bi mogla da ukrade ključeve učionica, navode tužioci.

Međutim, plan nije uspio jer je druga učenica naletila na nju u toaletu dok se pripremala za napad. Optužena je ranila 17-godišnju učenicu mačem ali jedan nastavnik je uspio da djevojku spasi, i da sa njom pobjegne iz prostorije i aktivira alarm. Optužena je zatim pokušala samoubistvo pištoljem ali se kasnije sama prijavila polciji u obližnjem Kelnu.