Svijet
0

Tinejdžerka iz Škotske sedma žrtva lažnog ekstazija

Klix.ba
Osamnaestogodišnja tinejdžerka iz Alexandrije u Škotskoj sedma je žrtva koja je preminula nakon što je konzumirala lažni ekstazi u kojem se nalazi toksična hemikalija.

Tri njena prijatelja od 18, 21 i 25 godina primljeni su u Royal Alexnadria bolnicu. Ljekari još uvijek spašavaju 25-godišnjaka.

Policija iz zapadnog dijela Škotske pronašla je pilule koje imaju fatalne posljedice. Zelene su boje i imaju ugraviran logo krune. Neke od njih sadrže opasni stimulans metoksiamfetamin poznat kao PMA.

Policija je upozorila javnost i na bijele pilule sa logom Mitsubishi i žute s logom zvijezde, u kojima se nalaze hemikalije 5IT ili AMT, koji mogu uzrokovati povišenu temperaturu, ubrzan rad srca i napade.

Škotska policija otkrila je veliki broj tableta zelene boje, ali s logom Heinekena u kući u Aberdeenu.

"Istraga je u toku i do sada smo otkrili da je djevojka zajedno s prijateljima uzela tabelete za koje su mislili da je ekstazi. Ove tablete su ilegalne i sadrže toksične sastojke. Još moramo utvrditi da li je pilula uzrok smrti ove mlade žene, ali činjenica da su njeni prijatelji, koji su ih uzeli, tablete opisali kao zelene s Rolex logom i završili u bolnici izaziva zabrinutost. Korisnici se moraju pripaziti, jer ove pilule imaju devastirajuće efekte", rekao je Grahame Clarke iz zapadne divizije policije Škotske.

Osobe koje konzumiraju ove tablete mogu imati simptome povišene temperature, agresije i bolova u mišićima, kao i halucinacije i razdražljivost, tvrde medicinski stručnjaci.

"Apelujemo na sve koji osjete ove simptome da se jave medicinskom osoblju i potraže pomoć", rekao je Richard Stevenson, ljekar hitne medicinske pomoći u Glasgowu.