Manchester
0

Tinejdžeri planirali masakr u svojoj školi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvojica britanskih tinejdžera planirala su ubilački pohod na njihovu školu u Manchesteru sličan onom koji je 1999. godine izvršen u američkoj srednjoj školi "Kolumbina, saopšteno je danas pred sudom u Manchesteru.

Matthew Swif, koji sada ima 18 godina i njegov prijatelj Ross McKnight (16) iz mjesta Denton u oblasti Greater Manchester planirali su da u trgovački centar postave bombu, a nakon toga da drugom bombom ubiju učenike i nastavnike u srednjoj školi "Audenshaw".

Advokat Tužilaštva Peter Right rekao je pred sudom u Manchesteru da su Swift i McKnight planirali napad, zamišljali ubistva i saglasili se da ostvare planove.

Oba optužena izjasnila  su se da se ne osjećaju krivim  prema optužbama za planiranje ubistva i izazivanje eksplozija u periodu između 11. novembra 2007. godine i 15. marta ove godine.

"Planirali su da aktiviraju bombu, neku vrstu improvizovane eksplozivne naprave u trgovačkom centru u sjevernom dijelu Mančestera i potom da odu do srednje škole  u ubilački pohod tokom kojeg bi, prije samoubistva, likvidirali nastavnike i učenike", rekao je Right.

Swift je nekada išao u srednju školu Audenshaw, koju McKnight još pohađa.

Right je dodao da su mladići bili opsjednuti masakrom u "Columbini" u američkoj državi Colorado. U napadu na "Columbinu" dvojica tinejdžera ubila su 12 učenika i nastavnika nakon čega su izvršili samoubistvo.