Svijet
0

Timoshenko odgovorna za novo krivično djelo

SRNA
Julia Timoshenko
Julia Timoshenko
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timoshenko, koja već služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, formalno je ponovo uhapšena zbog novog krivičnog djela, utaje poreza i finansijskih nepravilnosti tokom rukovođenja korporacijom "Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine", javljaju agencije.

Hapšenje je formalno obavljeno sinoć nakon saslušanja koje je obavljeno u zatvorskoj ćeliji. Timoshenkova se nalazi u zatvoru još od augusta gdje izdržava kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom.

Advokat bivše premijerke izjavio je da je "Timoshenkova zauvijek uhapšena", navodeći da je riječ o još jednom "brutalnom i flagrantnom kršenju zakona".

Prema novoj optužnici Timoshenkova je odgovorna za utaju poreza, koji se mjeri milionima američkih dolara, korištenjem off-shore kompanija, u periodu od 1996-2000. godine, dok je vodila "Ujedinjene energetske sisteme Ukrajine".

Ovom odlukom sudskih vlasti Ukrajine dodatno se komplikuju napori EU da se izdejstvuje oslobađanje bivše premijerke, koja će sada morati da ostane u zatvoru, čak i ako prva presuda bude poništena.

Zapadne zemlje i EU već ranije su upozorile Ukrajinu da postupak protiv Timoshenkove nije u skladu sa ambicijama zemlje da se integriše u EU, a Timoshenkova i njena odbrana tvrde da je ona žrtva političkog progona.