Tvrdnje Mikole Melničenka
0

Timošenko umiješana u ubistvo istaknutog ukrajinskog političara?

Klix.ba
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši pripadnik ukrajinskih sigurnosnih službi Mikola Melničenko tvrdi da posjeduje traku snimljenu u tajnosti i koja u vezu sa ubistvom istaknutog političara Jevhena Šerbana 1996. godine dovodi bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Melničenko je na konferenciji za novinare održanoj prošle sedmice u Washingtonu rekao da se na snimcima, koji su navodno nastali u kancelarijama bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme, sugeriše se da je Timošenkova platila za ubistvo.

Melničenko kaže da je spreman da snimke preda tužiocima. Timošenkova tvrdi da nije povezana sa ubistvom Šerbana.

Timošenkova je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlaštenja dok je bila na funkciji premijera prilikom potpisivanja ugovora o isporuci gasa iz Rusije. Šerban je ubijen uz svoju suprugu na aerodromu na istoku Ukrajine.

Melničenko, za kojim ukrajinske vlasti tragaju, ranije je objavio snimke na kojima je navodno Kušma umiješan u ubistvo istraživačkog novinara 2000. godine. Bivši predsjednik Kučma je prošle godine oslobođen prema optužbama za umiješanost u ubistvo novinara.

Stranka Julije Timošenko Batkivščina saopštila je da su "izjave Melničenka o ubistvu Jevhena Šerbana pripremljene po nalogu administracije predsjednika Viktora Juščenka".