Independent
0

Timošenko šteti Ukrajini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U redakcijskom komentaru posvećenom predsjedničkim izborima u Ukrajini, Independent se u ponedjeljak osvrće na televizijsko obraćanje naciji premijera i poraženog predsjedničkog kandidata u drugom krugu, Julije Timošenko, u kojem je ona najavila sudski proces protiv pobjednika izbora Viktora Janukoviča zbog navodne krađe glasova.

List ocijenjuje da je stav Timošenko, koja je, kako navodi, vjerovatno mogla da ostane na položaju premijera i u mandatu novog, proruski orijentisanog predsjednika, "iznenađujući, kontraproduktivan i štetan za Ukrajinu".

S obzirom na to da su i međunarodni posmatrači pohvalili način na koji su izbori provedeni, nazivajući ih "trijumfom demokratije", Timošenko bi trebalo da prihvati činjenicu da je u demokratitji čak i tjesan poraz i dalje - samo poraz, ocijenjuje Independent.

Njeno nemirenje s mogućnošću da iz pozicije predvodnika veoma jake opozicije utiče na dalju sudbinu Ukrajine ujedno umanjuje i šanse da u zemlji koja je već godinama uzdrmana brojnim previranjima i tenzijama konačno zavlada kakav takav-mir na političkoj sceni, i započne ozbiljan posao rješavanja duboko ukorenjenih ekonomskih, socijalnih i infrastrukturnih problema, zaključuje list.

Daily Telegraph je objavio intervju s Viktorom Janukovičem u kojem novi predsjednik Ukrajine obećava da će kada mu počne mandat raditi na tome da ojača veze s Rusijom, ali i poručuje Zapadu da zbog toga "ne treba da se plaši".

Janukovič tvrdi da će Zapad profitirati od njegove pobjede i jačanja saveza Kijeva i Moskve, a da će njegova vlada uložiti veliki napor u to da prestanu problemi sa snabdijevanjem evropskih zemalja plinom koji prolazi preko ukrajinske teritorije.

"Želim izbalansiran i pragmatičan odnos s našim strateškim partnerima. Naučio sam mnogo iz grešaka koje sam činio u prošlosti i sada sam na strani svoje zemlje, Ukrajine", rekao je Janukovič u intervjuu Daily Telegraphu.

On je ocijenio da njegova zemlja može u budućnosti imati velikog uticaja na trajnu stabilizaciju odnosa između Moskve i Bruxellesa.