Sporazum na pomolu?
0

Timošenko otputovala u Moskvu

FENA
Foto:Reuters
Foto:Reuters
Predsjednica ukrajinske vlade Julija Timošenko otputovala je danas u radnu posjetu Moskvi, gdje će sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom razmotriti problem rješavanja "gasne krize", javili su ruski mediji.

Timošenko je sinoć izrazila nadu da će se pregovori o isporukama gasa Ukrajini uspješno završiti u najskorijoj perspektivi, prenio je Itar-Tass.

Kako je saopćeno iz pres-službe vlade Ukrajine, Timošenko će učestvovati na međunarodnoj konferenciji o dopremanju gasa iz Rusije u Evropu, pored predstavnika država i vlada zemalja potrošača i transportera gasa, kao i predstavnika Evropske unije. Predviđen je i susret ukrajinske premijerke sa ministrom finansija Rusije Aleksejom Kudrinom.

Ukrajinska premijerka saopštila je da teži da sa "ruskom stranom postigne saglasnost o pouzdanom tranzitu ruskog gasa u Evropu i ne manje pouzdanih isporuka gasa Ukrajini".

"Prioritetan zadatak moje vlade je da se obnovi tranzit ruskog gasa u Evorpu. To je nužno, prije svega, za Ukrajinu, jer naš imidž kao tranzitne zemlje sada je podriven, postoji prijetnja fizičkog rušenja našeg gasnotransportnog sistema u slučaju neobnavljanja tranzita", rekla je Timošenko.

Pritom, kako je rekla, vlada Ukrajine ne povezuje pitanje zaključenja sporazuma o isporukama gasa Ukrajini u 2009, sa pitanjem obnavljanja tranzita gasa u Evropu.

Predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko je, međutim, rekao da se pitanja isporuka Ukrajini i tranzita moraju razmatrati u paketu.