Svijet
0

Timošenko optužuje Janukoviča da podmićuje poslanike

FENA
Nekadašnja predsjednica ukrajinske vlade i ponovna kandidatkinja za premijersko mjesto Julija Timošenko optužila je u petak lidera Partije regija i premijera u ostavci Viktora Janukoviča da pokušava podmititi njezine poslanike kako bi razbio većinsku koaliciju u Vrhovnoj radi (skupštini).

Timošenko tvrdi da predstavnici Partije regija nude poslanicima njenog bloka od tri do 20 miliona dolara da bi opozvali svoje potpise na koalicijskom sporazumu.

"Od prvog dana saopćavanja rezultata na prijevremenim izborima, oni (Partija regija) su pribjegli jedinom načinu političke komunikacije koji znaju - korupciji i podmićivanju narodnih poslanika s ciljem blokiranja uspostave koalicije demokratskih snaga u parlamentu", navela je bivša predsjednica ukrajinske vlade u saopćenju, prenijele su agencije.

U Radi je u petak formirana većinska koalicija Bloka Timošenko i propredsjedničkog bloka Naša Ukrajina - Narodna samoodbrana (NU-NS), u kojoj je 227 poslanika, samo jedan više od proste većine u parlamentu.

Bivša premijerka je rekla da su njeni poslanici pribavili dokaze, audio i videozapise koji potvrđuju korupciju i najavila da će oni biti predani ukrajinskoj službi sigurnosti.

Timošenko je najavila da će se obratiti evropskim i drugim zemljama, kao i da će obavijestiti o pokušajima podmićivanja i predsjednika Viktora Juščenka, kako bi on kao garant ustava i šef države mogao poduzeti odgovarajuće mjere za presijecanje političke korupcije.

Prevremeni izbori u Ukrajini održani su 30. septembra, a Juščenko ih je raspisao i raspustio Radu upravo zbog prelaska poslanika iz "narandžaste koalicije" u većinsku koaliciju koju su činile Partija regija, komunisti i socijalisti.

Na izborima je Partija regija osvojila pojedinačno najveći broj glasova (34,37 posto), ali su većinu za formiranje koalicije imali Blok Timošenko i propredsjedničke frakcije.

Janukovič je ostavku podnio 23. novembra a njegov kabinet nastavlja obavljati dužnost do formiranja nove vlade.